Ska man ta Astra Zenecas vaccin om man är mellan 55 år-65 år?

Ska man ta Astra Zenecas vaccin om man är mellan 55 år-65 år?

Av Jouni Tervalampi, 2 februari 2021 tervalampi(a)mail.com

På Folkhälsomyndighetens presskonferens tisdag 2 februari så är riktlinjen att Astra Zenecas vaccin kan tas upp till 65 år, fast det inte finns belägg att vaccinet fungerar över 55 år. Man använder inte försiktighetsprincipen. Med det nya avtalet så det ingen brist på Pfizer/Biotech och Modernas vaccin som räcker till nästan fem miljoner människor.
Just nu håller man på utreder vilka som är riskgrupper mellan 18-69 år. Det du bör tänks på om du tillhör en riskgrupp som kan slå hårt om du får covid-19.

Enligt expressen.se (2/2 2021) ska de som prioritetsordning för vaccin för fas 3:

I den tredje fasen, som inleds därefter, kan vaccination erbjudas till övriga personer, som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. Arbetet med att specificera dessa riskgrupper pågår.”

De vanligaste riskgrupperna är de med diabetes, högt långtidsocker, högt blodtryck, hjärt- och kärl sjukdommar med flera. De sjukdomar eller livstilsreletarade som rökning och övervikt kanske man inte tänker på att man tillhör ett riskgrupp. I SR Radio Västmanland (2/2 2021) intervjuades en forskare som berättade en studie om rökare och covid-19 där det kom fram att rökare har större risk att bli allvarligt sjuk och dö i covid-19. Sedan tidigare vet man att kraftig övervikt minskar immunförsvaret.
För att din region vet vilka de som ska kallas till fas 3 måste Du kontakta din läkare och ta en diskussion om Du bör tillhöra fas 3.

Hur ska man resonera om man är mellan 55-65 år och inte tillhör någon riskgrupp?

Ska man ta Modernas, Pfizer/Biotechs eller Astra Zenecas vaccin.
Det vet vi inte fören om ett halvår eller ett år. Experimentlandet Astra Zenecas vaccin är Storbritannien och experimentlandet för Pfizer/Biotechs vaccin är Isrrael. Men så länge vill man ju vänta på inte på, inte jag som har diabetes, högt långtidssocker och högt blodtryck.

Det beror på din egen situation. Om man känner sig otrygg och man vill bli vaccinerad så fort som möjligt så bör man ta det vaccin man erbjuds. Om man kan vänta ett par veckor och vill hellre ta Modernas eller Pfizer/Biotechs vaccin som anses ge ett bättre skydd. Om man är rökare eller överviktigt kanske ska man överväga att ta Modernas eller Pfizer/Biotechs vaccin. Det samma är och man är 63-64 år. Det är din egen känsla hur du mår, eller din läkares bedömning hur du ska göra.

Så boka en tid hos din läkare nu!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar