Vykort Västmanland: Bergslagspendelns Urkraft

Urkraft – Berättelsen från Bergslagen nr 2 2011

På Tåg i Bergslagens tåg ligger Urkraft – Berättelsen från Bergslagen nr 2 2011. Tidskriften Urkraft är i samma format som Filter och Offside. Om det första numret av Urkraft blev en mest en debatt om Filters redaktion hade sålt sin journalistiska själ.

Vinnaren var intresseföreningen Bergslaget och själva Bergslagen. En tidskrift enbart för Bergslagen. En tidskrift som trycktes i 24 000 exemplar och följde med som bilaga till Filters prenumeranter. En fråga som har dykt upp om Urkraft når läsarna utanför Bergslagen, eller om det blir ett samlarobjekt för människor som bor i Bergslagen?

Det är nog ointressant. Det vi får är en tidsbild av Bergslagens människor under 2010-talet och människor i Bergslagen som uppskattar tidskriften. I Urkraft nr 2 2011 kan vi läsa insändare som till exempel Jan-Erik Lärnemark från Norberg som skriver:

”Jag kastade mig över tidskriften och blev så glad. Som gammal murvel, redigare och layoutare finns en ryggmärgsbetingad förtjusning över nya trycksaker – som tyvärr ofta övergår i besvikelse. Men så icke med urkraft; välskrivna artiklar i underhållande mix som dessutom är läckert formgiven.”

Marie Östblom, från intresseföreningen Bergslaget, sade till SVT Västmanlandsnytt:

-Vi ska ge en ny bild av Bergslagen, en samtida bild av människor just nu. Och det är inte bara övergivna platser utan det är faktiskt människor som lever här och som har massor av kreativitet, idéer.

 Vad berättar då Urkraft nr 2 2011? Jo, samma fördomar som Marie Östblom ville undvika; ödeplatser och tomma gator. Jag är ingen Filterläsare ska jag erkänna. Urkraft nr 2 2011 är väldigt tjatig, porträtt, porträtt, porträtt, porträtt och gator utan människor och ödsliga platser.

 ”I lilla Storfors hoppade 25-årige Cato Aspmo rum i de övergivna industrilokalerna som förr gav arbetet”, inleder Johan Persson om Wayne Ronney-kopian och stuntmannen. Han är fotograferad knästående ovanpå en pump från Oljelednings AB LOOSER i en övergiven fabrikslokal.

Stockholmaren Björn af Kleen växte upp i Hedemora och säger till Urkraft:  

– Jag är så sällan i Hedemora numera. När jag är där upplever jag att stan befinner sig i ett slags sönderfall. Både fysikt och mentalt.

I Urkraft nr 2 2011 skriver Sven Olof Karlsson om ödetorpet Örbäck sydväst om Norberg.

Själv fastnar jag för tidskriften längre artiklar, bland annat ett reportage från Stjärnsund med svartvita fotografier (möjligtvis för att det är sådant jag själv giller, att porträttera småsamhällen) och det fina porträttet av sopranen Maria Keohane sittande på en arbetshäst.

Historien om luftbevaknings tornet från Andra världskriget som Fagersta islamiska föreningen ville göra till en minaret är läsvärd.

Kort fakta: Urkraft är en gratis reklamtidskift som ges ut av Offside Press AB (där tidskriften Filter och Offside ingår) och betalas av intresseföreningen Bergslaget som består av tjugofyra kommuner (Avesta, Borlänge, Degerfors, Fagersta, Falun, Filipstad, Hallstahammar, Hedemora, Hofors, Hällefors, Karlskoga, Kristinehamn, Lindesberg, Ljusnarsberg, Ludvika, Malung-Sälen, Nora, Norberg, Sala, Sandviken, Skinnskatteberg, Smedjebacken, Storfors och Säter), Region Dalarna, Region Värmland, Regionförbundet Örebro län och av landstinget i Västmanland.

Urkraft finns gratis på vissa hotell- och konferens-anläggningar i Bergslagen, även på kommunbibliotek och på Tåg i Bergslagen.

Läsa mer: Nyhetsbrev från Intresseföreningen Bergslaget November 2010
http://bergslaget.se/default.asp?PageId=1115
Gustafsson, Ove 2010-09-24. ”Vi har som ambition att tjäna pengar”. Resumé.se
http://www.resume.se/nyheter/2010/09/24/vi-har-som-ambition-att-tj/index.xml
SVT Västmanlandsnytt 2011-06-01. Reklamskrift utan reklam.
http://svt.se/2.96110/1.2443439/reklamskrift_utan_reklam
Larsson, Petter 2010-11-17. Säljer reportage – och sin trovärdighet ”Priset är hemligt”. Aftonbladet.se
http://www.aftonbladet.se/kultur/article12667495.ab
Karlsson, Sven-Olof 2010-09-30. Ofiltrerad urkraft. Expressen.se
http://www.expressen.se/kultur/1.2155814/ofiltrerad-urkraft

Detta inlägg publicerades i Vykort Västmanland. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar