Vikingatida DNA och släktforskning om krigarna från Salme på Ösel ca 750 e. Kr.

Vikingatida DNA och släktforskning om krigarna från Salme på Ösel ca 750 e. Kr.

Av Jouni Tervalampi, 27 mars 2020 tervalampi(a)mail.com

Vikingatida dna-projekt avslutas 2020

Atlasprojektet om nordbor dna kommer att avslutas under 2020, vilket jag personligen ser framemot.
Om samer och finnar kommer ingå i Atlasprojektet, eller om de ingår i dna-projektet ”Ancient genomes” om dna från hela Euroasien, vet jag inte, men det projektet avslutas år 2021. Så två år av spännande resultat.

Läs mer: Mats Karlsson 2020. Sverige ska bli världsledande på paleogenetik. Forskning & Framsteg.

https://fof.se/artikel/sverige-ska-bli-varldsledande-pa-paleogenetik

Stockholms universitet 2020. DNA-studier ger ny syn på Sveriges historia
https://www.su.se/forskning/forskningsnyheter/dna-studier-ger-ny-syn-p%C3%A5-sveriges-historia-1.484701

 

Vikingatida DNA och släktforskning om krigarna från Salme på Ösel ca 750 e. Kr.

Ett annat projekt som ska avslutas sista december 2020 är vikingarna som begravdes i två båtar vid udden av södra Ösel vid forna sundet (fi. Salmi. Est. Salme) som skiljde Ösel, finska Saremma (Öland) och ön Kuressaare. Nu under våren 2020 har två nya vetenskapliga artiklar kommit ut.

Fler svärd än kammar funna i båtgrav 2 vid Salme.

Den första: Heidi Luik, Jüri Peets, John Ljungkvist, Liina Maldre, Reet Maldre, Raili Allmäe, Mariana Muñoz-Rodríguez, Krista McGrath, Camilla Speller, Steven Ashby 2020. ANTLER COMBS FROM THE SALME SHIP BURIALS: FIND CONTEXT, ORIGIN, DATING AND MANUFACTURE; Estonian Journal of Archaeology Vol. 24, Issue 1. pp. 3–44

http://www.kirj.ee/32960/

Kammarna är tillverkade av kronhjort, älg och ren. Fyra av kammar var tillverkade ren. Samer levde i västra Finland, på Åland och i hela Uppland på järnålder (Tervalampi pågående manus).
Tolkning är att man har hämtat råmaterial av renhorn från Norge eller norra regionen av Sverige. Vi vet inte hur långt ned tamrenskötsel befann sig ca 750 e.Kr, men vi vet att tamrenskötseln inte kom över Ålands hav utan norr ifrån på 800-talet bedrev samerna tamrenskötsel i Härjedalen och på 1000-talet i Uppland (Zackrisson). Vildrenar fanns fortfarande kvar i Idretrakten på 1700-talet och i södra Hälsingland vid Ovanåker, mer känt i bandysammanhang som Edsbyn.

Den andra vetenskapliga artikeln handlar om strontiumanalyser av skelett från båda båtgravarna från Salme

  1. Douglas Price, Jüri Peets, Raili Allmäe, Liina Maldre, Neil Price 2020.
    Human remains, context, and place of origin for the Salme, Estonia, boat Burials.
    Journal of Anthropological Archaeology 58 (2020)
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278416519301278?via%3Dihub

Alla vikingar kom inte från Uppland, utan fem från båtgrav II kom från ett annat håll. Det man se att släkter betydde väldigt mycket och att strontiumanalyserna tyder på att många kom från inre delarna av Uppland och vissa kring Uppsalatrakten. Vilket tyder att de begravda vikingarna kan vara från minst två olika båtar.
Den rika personen längst bak i båtgrav II som arkeologerna tolkat som den viktigaste personen kan vara en hövding från Vendel, eller från Uppsalatrakten, och man ser till strontiumvärdet. .

Hövdingen XII/VK554 som av omgavs av fyra personer kan ha varit hans innersta livvakt/hird; en person IX/VK55 till vänster och en till höger XI/VK552 och en person ovanpå X/549 begravdes ovanpå hövdingen och en person begravdes ovanpå krigaren IX. De fyra var hövdingens innersta kärna. De två livvakterna som begravdes ovanpå var släkt på manslinjen, möjligen kusiner eller tremänningar. Den ena var möjligen uppväxt vid Kalmarsund, Öland eller fastlandet på Kalmarsidan. Den andre inre delarna av Uppland (Det går heller inte utesluta Västmanland eller Gästrikland). Livvakten till väster om hövdingen var uppväxt kring Uppsalatrakten. Livvakten till höger, möjligen kring Trelleborgstrakten i Skåne eller Danmark.

Fyra bröder begravdes alla i rad och de kom från en av de rikaste familjerna i Uppland med tanke på att en av bröderna begravdes med ett dyrbart svärd. Allt talar för att de överlevde från striden visste vilka som var släkt och vilka som var kompisar. Hur de begravdes var mycket väl strukturerat.

Läs mer: Ashot Margaryan et al 2019. Population genomics of the Viking world. BioRxiv.org
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/703405v1

Jouni Tervalampi 2019. Samer, finnar, ester och uppsvear som vikingar.
https://tervalampi.wordpress.com/2019/08/21/samer-finnar-ester-och-uppsvear-som-vikingar/

Inger Zachrisson et al. 1997. Möten i gränsland. Samer och germaner i Mellan Skandinavien. Monographs 4, Statens historiska museum. Stockholm
Inger Zachrisson 2006. Fanns det samer i Uppland i gången tid? Björklinge förr och nu 2006. Björklinge hembygdsförening. S.44-49.

Det här inlägget postades i Arkeologi & Historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s