Årskrönika 2019

Årskrönika 2019

 

Av Jouni Tervalampi, 27 december 2019

tervalampi(a)mail.com

Fotografi

Det mest intressanta var tv-dokumentären om fotografen Anders Petersens fotoprojekt om Stockholm och utsällningen kvinnliga fotografer på Västmanlands läns museum-

Västerås Konstmuseum satsar på fotografi under 2020

Under 2020 ställer västeråsfotografen Kjell-Åke ”Tjåken” Jansson ut, streetfotografen Akinbode Akinbiyi och konstfotografen Lotta Antonsson.

Arkeologi

I den arkeologiska världen påverkas av vilka fynd som arkeologerna finner vid utgrävningar av vägar och inför bostadsbyggande, desutom arkeologernas egna forskningprojekt.

I Danmark har mycket präglats av kvinnorna i ekkistegravar om de kom från kontineten och bronsgjutning och åkerbruk som skapade klassamhället.

I Norge har det skrivits om alla nya båtgravar som arkeologerna funnit de senaste åren.

I Sverige har det var arkeologiska platser som knytits till Beowulf, Varnhem, nya båtgravenarna i Gamla Uppsala och i hela Skandinavien om kviinliga skelett med vapengravar.

I Västerås har alla nya skelettfynd från Bondtorget och Vasagatan bidragit till när Aros uppfördes på vikingatiden och var den första domkyrkan låg.

Arkeologi 2020 Ny vikingautställning

Under 2020 ser jag framemot den nya vikingautställningen på Historiska museet i Stockholm som öppnas i maj. Jag kan misstänka att utställningen kommer få en mer jämlik fördelning mellan kvinnor och män som levde på vikingatiden. Hur de framställer etniska grupper dom gotlänningar och samer ska bli intressant att se.

Kring Västeråstrakten ser jag framemot den arkeologiska rapporten om utgrävningarna vid Tortuna för några år sedan.

Samer-Finland-Estland-Svir

I Finland har det diskuterats om olika finsktalande befolkningsgrupper och samer med flera i rapporter 2017-2019 om förhistoriska dna. Olika språkforskare har studerat förkristna namn hos karelare, lydier och vepser vilket även berättar var de bodde på 1000-1400-talet.

DNA

Den stora händelsen var den stora danska dna-studien över vikingar i Europa. Nu hoppas jag att det svenska Atlasprojktet ska presentera dna från vikingatida samer och från Birka.

Dessutom skulle jag gärna se om kvinnan som begravdes med svärd från Solör i Norge har ett samiskt ursprung, en finnadrottning.
Även det manliga skelettet som begravdes med en björn och svärd i en båtgrav i ett av Kaupungs gravfält. Var han en samisk björnjägare?

Sedan kan man ju ha förhoppningar att genforskarna och arkeologerna hinner analysera krigaren från båtgraven från Gamla Uppsala och se om det finns släktskap med de döda från båtarna från Salme i Estland.

 

Det här inlägget postades i Arkeologi & Historia, Fotografi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s