Sveakung begravd i båtgrav vid Gamla Uppsala?

Arkeologen Anton Seiler och osteologen Ola Magnell från Arkeologerna Statens historiska museer vid båtgraven vid Gamla Uppsala.
Pressbild från Arkeologerna Statens historiska museer

SVEAKUNGS GRAV FUNNEN VID GAMLA UPPSALA?

Av Jouni Tervalampi, 13 juli 2019 tervalampi(a)mail.com

Var det sveakungen Olof som begravdes i båtgraven vid Gamla Uppsala?

Två båtgravar varav en hel har grävts fram vid Prästgården vid Gamla Uppsala. Sedan tidigare har fyra obrända båtgravar grävts fram vid Prästgården. Det tycks ha funnits ett gravfält av båtgravar där både kvinnor och män begravts liknande Tuna i Alsike. Att mannen och kvinnorna låg vid Prästgårdens mark tyder på att de tillhörde Gamla Uppsalas översta skick.

En man med svärd, spjut och sköld hade blivit begravd med ryttarutrustning. En häst och en hund låg i fören i den 7 meter långa båten.

Vem var han?

Hästen och hunden var mannens personliga hund och häst.

Båten var 7 meter lång och på fotografier på platsen där båten låg tyder på att den var så pass bred att den kunde ros med dubbelroddare. Det tog nog några timmar att ro till vikingatiden staden Birka på Björkö i Mälaren. I båten fann arkeologerna spår efter trä från båten och nitar. Den hade varit klinkbyggd. Träet kan ge svaren om vilket träslag båten var byggd och möjligen om den var en segelbåt eller enbart en roddbåt.

I båten fann arkeologerna en ornerad kam som hade legat ovanpå skölden. En doppsko till svärd med en så kallat Birkafalk fick mannen med sig i graven. Doppskon ser alldeles nytillverkat ut då man ser tydligt falkens öga och under- och övernäbb.

Caroline Arcini, osteolog vid Arkeologerna på Statens historiska museer, undersöker kraniet från båtgraven vid Gamla Uppsala.
Pressbild från Arkeologerna Statens historiska museer

Caroline Arcini, osteolog vid Arkeologerna på Statens historiska museer, sade till Svt:

– Han har blivit ihjälslagen. Och fortsätter:

– Han har alltså legat med den skadade sidan nedåt och när vi lyfter upp honom ser vi hugget. Jag är övertygad om att det orsakats av ett svärd.

På ett fotografi ser vi att tänderna är valbevarat vilket gör att genetiker har stora möjligheter att utvinna dna och jämföra med de vikingar från Uppland som begravdes i båtgravarna Salme i Estland.

Sveakungen Olof Björnssons grav?

Hervarsagan tros ha skrivits av islänningen Are Torgilsson Frode och han skriver:

Konung Eriks son i Upsala het Björn. Han tog riket efter sin fader och regerade länge. Björns söner vore Erik Segersäll och Olafer. De tog riket och konungadömet efter sin fader. Olafer var Styrbjörns Starkes fader. ..Styrbjörn slogs emot sin faderbroder kong Erik på Förisvall och där föll han, men kong Erik regerade sedan Svea riket allt till döda dags.

Efter att sveakungen Björn Eriksson dog delades makten av bröderna Erik och Olof, men det står inget om hur Olof dog. Det vi vet är att Olofs son Styrbjörn ville hämnas på Eriks Segersäll. Det kan tyda på att Styrbjörn visste eller trodde att Erik låg bakom Olofs död.

Dog Olof i en holmgång mot sin broder Erik?

Om det är Olof i båtgraven som kan bröderna hamnat i strid eller i en holngång i striden om vem som skulle vara svearnas kung.

De få uppgifterna just nu om skelettet tyder att personen har fått ett slag av ett svärd på vänstra tinningen vilket tyder på att personen var högerhänt och svingat svärdet och träffat huvudet.

Det kan handla om både att personen blev dödat i strid eller i en holmgång.

Om personen var vänsterhänt så blev personen slagen i huvudet bakifrån då möjligheten han flydde. Det får vi reda på när forskarna är klara och om skelettet har flera stick- eller huggskador.

Är det Tiundalands kungens grav?

Det som talar emot att det är en sveakungs grav är gravskicket. På slutet av 500-talet och i början 600-talet brände Uppsalakungarna sina kungar, vilket kan tala emot att det är en sveakung som ligger i båtgraven.

Om den som låg i båtgraven näst under sveakungen vem var det då? Om sveakungen styrde om östra Mälardalen blir frågan om det kan vara folklandskungen för Tiundaland – de tio hundarens land. Frågan blir när bildades de olika folkländerna Fjärdhundraland, Tiohundraland och Åttahundraland (Attuland). Finns de redan på vikingatiden?

Uppsalakungens hövitsmans grav?

När Ansgar besökte Birka på 800-talet var det hövitsman, möjligen en jarl, som skötte staden Birka, medan sveakungen huserade på grannön Adelsö. Kan den döde båtgraven vid Gamla Uppsala haft liknande uppgifter åt Uppsalakungen?

Uppsalakungens hirdledare?

Den norske vikingakungen Olof Haraldsson hade 15 husmän, enligt Snorre Sturlason. Vid den gamla vikingatida staden Birka på Björkö i Mälaren har arkeologer funnit en stor hallbyggnad där Birkas hirdmän bodde. Vid utgrävningen av hallen fann man en doppsko med en Birksfalk som kan ha burits av hirdens ledare. En symbol som visade att han var Birkakungen trogen.
Var mannen ledare för hirden vid Gamla Uppsala och blev dödat i strid när han och hans män försvarade kungsgården vid Gamla Uppsala?

Läs mer: Therese Hallqvist. 2019.Arkeologiska fynd från vikingatiden funna i Gamla Uppsala. Svt Uppsala
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/arkeologiska-fynd-fran-vikingtiden-i-gamla-uppsala
Arkeologerna 2019. Unika båtgravar hittade i Gamla Uppsala.
https://arkeologerna.com/unika-batgravar-hittade-i-gamla-uppsala/

 

Det här inlägget postades i Arkeologi & Historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s