Unik fotoskatt på Västerås stadsbiblioteks arkiv

Unik fotoskatt i Västerås stadsbiblioteks arkiv

Festdukning på Djäkneberget i Västerås vid 1900-talets början.  Okänd fotograf, Västerås stadsbiblioteks arkiv.

Av Jouni Tervalampi, 29 maj 2019 tervalampi(a)mail.com

En så gott som okänd bildskatt finns i Västerås stadsbiblioteks arkiv. Det är ett fotoalbum, plus några inramade fotografier där många fotografier är tagna i slutet på 1800-talet. Det köptes in av en viss Drake 1947 för någon förvaltning i Västerås.

Fotografierna är tagna av en professionell fotograf eller en duktig amatörfotograf. Fotoalbumet har ägts av en person som bodde vid Östermalmsgatan 17 och senare Lustigkulla. Vem fotografen är okänt. Bilderna visar högre ståndsmiljö. På slutet av 1800-talets var det endast förmögna personer som hade råd att köpa en egen kamera.

Unika bilder från Västerås 1896

I fotoalbumet finns det unika stadsbilder från 1896; en bild på Jakobsbergsvägen, på Vasastatyn i Vasaparken, och två stycken på restaurangen vid Stadsparken; en närbild och en översiktsbild tagen från Fiskartorget.

Östermalmsgatan 17, Västerås 1900-1901

Fotoalbumets ägare tycks ha bott vid Östermalmsgatan 17 1900-1901. Från Östermalmsgatan 17 finns det ett par bilder inne i från lägenheten. På bildtexterna står det ”Förmiddagskaffe i herrummet, November 1900”, ”En pratstund i herrummet, Februari 1901”, ”Söndagsfrukost, Februari 1901”, och ”Salen, Februari 1901”. På väggen i herrummet fanns det en tavla som vi känner igen från Lustigkulla.

Flera unika bilder från Lustigkulla och Gamla Bryggerigatan från 1900-talets början

Fotoalbumets ägare tycks ha flyttat till till Lustigkulla före påsken 1901. På ett fotografi från ”Lustigkulla, Påsken 1901” sitter fem personer framför ett bord och på väggen hänger samma tavla som hängde inne i herrummet vid Östermalmsgatan 17. På bildtexten står det ”Anna Lindkvist och herrarna Sätterholm på besök”. Ytterligare ett par bilder finns inne från huset. På 1904 år karta över Västerås finns cirka 10 hus inritade vid Lustigkulla. Efter de bilder inne i från huset vid Lustigkulla har ägaren till fotoalbumet slutat skriva bildtexter. Det finns två bilder på hus utvändigt som kan vara huset från Lustigkulla där fotoalbumets ägare bodde. Det mest troliga är en bild på gaveln på huset med en balkong på övervåning där människor är uppställda på balkongen och kring ett kaffebord på markplan.

På ett fotografi ser vi lektor Nordensons hus vid Gamla Bryggerigatan i bakgrunden ser vi Bryggargårdens torn och Västerås kyrkotornet, fotograferat augusti 1901.

På ett annat fotografi ser vi två män i höga hattar och en kvinna i hatt står framför ett hus och på det intill liggande Djäkneberget står en man med en hög hatt på en av de ristade stenarna ”Fredrika av Baden 1781-1828”. En av de två männen med hög hatt framför huset?

Unika bilder från Djäkneberget

Att de som bodde vid Lustigkulla vistades vid det vackra Djäkneberget syns tydligen på de inramade fotografierna och från fotoalbumet. Det är ett par bilder från Djäkneberget. På baksidan av två av de inramande bilder på cyklister, ett kring ett lusthus vid en damm och det andra framför några granar står det: ”Djäkneberget d. 6 maj 1899”. Cykeln var en nymodighet som började bli populär bland ungdomarna i Västerås. En annan bild är ett grupporträtt där de står inne vid stentrappstegsbordet utanför dagens restaurang på Djäkneberget.

P.S. Fotoalbumet och två av de inramade fotografier på cyklister från Djäkneberget finns utställda i monterutställningen ”Djäkneberget i bild” i fackavdelningen på Västerås stadsbibliotek till och med 12 juli 2019.

 

Det här inlägget postades i Fotografi, Okända fotosamlingar, Västerås. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s