Gallerians död räddar gallerior i Västerås


Punkt, Västerås, mars 2019. Foto: Jouni Tervalampi

Gallerians död räddar gallerior i Västerås

Av JouniTervalampi 30 mars 2019 (tervalampi(a)mail.com)

På 1960-1970-talet byggdes de första galleriorna i Västerås och de kom att avlösa saluhallen i Västerås. I centrum var det Sigma. Domushuset, Epa, Tempo och Punkt som var de första galleriorna. 1986 byggdes Gallerian och 1990 byggdes Skrapan och Epa byggdes om till Centra. När köpcentrumet Erikslund byggdes blev det ett hårt slag mot affärerna i centrum och galleriornas död uppstod för några år sedan och gallerian i Skrapan lades ned och byggdes om, samma sak med gallerian i Sigmahuset,
Även internethandeln har slagit hårt med butikerna i Västerås. Sommaren 2019 var det flertal tomma lokaler i Punkt och Gallerian. I Igor (tidigare Domushuset) var det på plan 2 en lekplats (tidigare en restaurang) och några tomma lokaler.  I september lade restaurangen Meriot ned i Gallerian vilket fick en snöbollseffekt då Akademibokhandeln och Dressman lades ned, kafé Systrarna Ericsson flyttade till plan 2 i Igorhuset och byggde ett konditori där den gamla restaurangen låg, Ginatricot som låg mitt emot Systrarna Ericsson i Gallerian flyttade till plan 2 i Igor. Nu har plan 2 i Igorhuset plötsligt blivit riktigt attraktivt då Cubus, MQ, med flera affärer finns där och kaféet blir ett centrum där många kvinnor fikar efter ha gått en shoppingrunda.

Gallerian var en genväg då man gick från Mimerkvarteret för de som bor och arbetar i området. Nu när Gallerian töms på affärer och senare stängs kommer gångstråket gå igenom Punkt där så gått som alla lokaler är uthyrda efter att Två Systrar, Kalsongkompaniet, Gant och Frisörstugan flyttat in från Gallerien.

En flyttkarusell som är inte alls dålig då tre halvtomma gallerior blir två fulla gallerior…

Det är inte bara i Västerås butiker får slå igen. Massor av butiker har fått slå igen på Englands största affärsgata Oxford Street i London.

Läs mer: Charlotta Buxton. 2019-03-25. Butiksdöden leder till tomma skyltfönster på Oxford Street. SvD Näringsliv. Måndag 25 mars 2019. S. 4-5

Det här inlägget postades i Västerås. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s