Att skriva en släktbok om mina förfäder och anmödrar som var tavaster, samer, nordfinnar och karelare

Att skriva en släktbok om mina förfäder och anmödrar som var tavaster, samer, nordfinnar och karelare

Krönika av Jouni Tervalampi, oktober 2018

Sedan jag började släktforska för cirka 25 år sedan funderade jag på hur jag skulle sammanställa det senare. Jag gjorde ett litet häfte åt mina föräldrar och syskon i börjar av 2000-talet på vad jag kände till då om min mormor och hennes föräldrar som var Amerikafarare och i USA föddes min mormor, men familjen återvände till Finland efter ett par år.  Åt mina föräldrar och syskon och släkt på pappas sida som var ryska karelare som bodde vid byn Majavalahti vid sjön Pääjärvi gjorde jag ett litet häfte som jag döpte till ”Kalevalas ättlingar”, då Elias Lönnrot (som gjorde en redigerad version av många olika berättelser som runosångare sjöng och döpte till Kalevala) som besökte byn Majavalahti på 1830-talet och den 70-årige Michael möjligen räddade livet på Lönnrot vid byn Jelettjärvi.

Då 2008, när jag senast forskade om min släkt, var det en begränsad mängd fakta jag hade, främst kyrkböcker från Ryssland och fotografier. Senaste 10 åren har det hänt mycket inom släktforskningen både i Finland och i ryska Karelen då husförhörslängder och folkräkningar har blivit inskannade och utlagda på internet. Finska Musieverket har lättat på upphovsrätten på gamla fotografier och har ett stort antal fotografier från ryska Karelen och hela Finland.

En bok om sin släkt kan man skriva på över 100 olika sätt, vissa redovisar näst intill bara släktträd och lite text. Andra kan skriva en hel bok bara om en person.

Fortfarande fattas det några pusselbitar med att jag saknar ett fotografi på farfars hemby Majavalahti, folkräkningen vid lapp-pogosten Pääjärvi 1710 och Pääjärvi pogost 1858.

Jag hade tänkt att skriva en bok om de ryska karelarna vid sjön Pääjärvi som skulle avslutas med min farfars livsresa från Ryssland via Finland till Sverige som stort sett var färdigskrivna. Mitt farfar fick som barn uppleva finska inbördeskriget, ryska inbördeskriget och karelska frihetskriget i ryska Karelen. I Finland var det finska Vinterkriget och Fortsättningskriget och i Sverige Kalla kriget.

I början av 2018 tog jag tag i mammas släktgren som jag hade studerat minst och till min förvåning fann jag att vi har samiska rötter på min morfars sida. Samtidigt fann jag att nordfinnar i min släkt ägde renar på 1700-talet. Hur mycket ska jag med om samer i släktboken? Ska jag ta med offerplatser, nåjder, nåjdtrummor och samiska usprungsmyter? Hur ska jag sammankoppla min samesläkt och nordfinnar med renar med samer och karelare som levde vid Pääjärvi?

Att skriva en släktbok

Under min ungdomstid läste och tittade jag i ETC som var en bildtidning, eftersom jag var intresserad av fotografi, främst bildreportage. Behovet att berätta har jag använt i min fotografi med att följa två motorcykelklubbar, dokumenterat min barndoms samhälle Surahammar med mera. Att skriva böcker om arkeologi och historia för mig handlar att berätta för läsaren och lyfta fram historien om ämnen som få journalister och författare inte har något större intresse att skriva om som till exempel om kvinnliga fotografer, hällristningar eller samer.

Min farmor var en stark kvinna från Tavastland, som har en tradition att ha starka kvinnor redan på vikingatiden, då arkeologer har funnit svärd i några kvinnogravar.

Hur får jag även med om min mormors föräldrars Amerikaresa in i en bok på 200 A5-sidor.

Som ni ser spretar min släkts händelser åt alla håll utan någon röd tråd.

Ja, det är inte lätt att skriva en släktbok…

Läs mer: Finland 100 år. En krönika av Jouni Tervalampi (7 december 2017)

https://tervalampi.wordpress.com/2017/12/07/finland-100-ar-en-kronika-av-jouni-tervalampi/

Hur mycket finne eller same är jag enligt kyrkböcker?

Krönika av Jouni Tervalampi, juni 2018
https://tervalampi.wordpress.com/2018/06/25/hur-mycket-finne-eller-same-ar-jag-enligt-kyrkbocker/

Den kände fotografen Inha och min släkts Timiev by Majavalahti

Av Jouni Tervalampi, 1 oktober 2018

https://tervalampi.wordpress.com/2018/10/01/den-kande-fotografen-inha-och-min-slakts-timiev-by-majavalahti/

 

Det här inlägget postades i Tervalampi Efterlyser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s