Den kände fotografen Inha och min släkts Timiev by Majavalahti


Vid sjöns Paanajärvis strand, öster om Kuusamo i Finland. Foto I.K Inha 1892. Finska Musieverkets bildsamlingar. KK5117-2576.
CC BY 4.0

Den kände fotografen Inha och min släkts Timiev by Majavalahti

Av Jouni Tervalampi, 1 oktober 2018

Fotografen I.K. Inha var en av Finlands första reportagefotografer som bland annat tog en serie bilder från forsbåtar och kvinnor som drog upp båtar uppför älven Oulujoki. När han gjorde en reportageresa i Vitahavkarelen fotograferna han kvinnor och byar vid Uhta, fiske vid Oulankaälven och Kivikkaforsen, byn Soukelo, flera översiktsbilder på byar som Kiestinki vid Tuoppajärvi, Kieretin och Näköla vid Vita havet.

Inha besökte min släkt Timievs hemby Majavlahti vid sjön Pääjärvi i ryska Karelen sommaren 1894 och skrev:

Vid midnatt anlände jag till en ren sandstrand, som redan från långt håll hade lyst till fjärden; där fanns den oansenliga byn Majuolahti. Men jag fann dock ett dugligt hus och vänligt folk.

På 1800-talet använde fotografer glasplåtar när de tog en bild. Fotografen fick tänka noga på vad som var värt att fotografera, framför allt när man var ute och reste. Fotografen I.K. Inha var en av Finlands främsta reportagefotografer och han tyckte att det inte var värt att offra en glasplåt för att ta en bild på byn Majavalahti. Det verkar som det inte var bara fotografen Inha som tyckte att Majavalahti var ointressant att fotografera. Jag har inte sett ett enda fotografi på och från byn.

Byn Majavalahti brändes ned under finska Fortsättningskriget av ryska partisaner och förvann ut Jordens yta. Är det någon som har ett fotografi på eller från byn Majavalahti får du gärna mejla fotografiet till mig så jag få en uppfattning hur byn såg ut.

Det här inlägget postades i Tervalampi Efterlyser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s