Mytiska svear begravda i båtar dna-undersökta

Båtgrav 2 Sala. Urholkade stockbåten utan skelettet inritad. Fornvännen 1907.

VÄSTMANLANDS FÖRSTA VIKINGATIDA DNA

Av Jouni Tervalampi 30 maj 2018. tervalampi@mail.com

Nu har forskare funnit forntida dna ur ett skelett i Västmanland. Det var en kvinna som begravdes i en obränd båt som begravdes på 800-talet på ön Brytilsholmen i Sagån vid Sala hytta.

I Mälardalen och i Östergötland finns på vissa platser människor som har begravts obrända i båtar, bland annat i Valsgärde, Vendel och Tuna i Alsike i Uppland och vid Brytlisholmen vid Sala, Tuna i Badelunda och i Norsa i Köping i Västmanland där alla har varit kvinnor, förutom en grav i Norsa där båten var tom med en mansperson låg sidan om båten. På södra sidan Mälaren vid Årby i Turinge socken i begravdes en kvinna i en obränd båtgrav. (Se boken Birka Nu 2012 ). Vilka var båtgravmännen och kvinnorna i Mäladalen?

Båtgravfolket dna-undersökta

Syftet var att se hur om de var släkt med varandra. Om det fanns några släktkopplingar mellan de olika båtgravfolkets gårdsgravfält och sinsemellan. För Västmanlands del var det om det stämde med att det var kvinnorna som ärvde gården, om att kvinnorna hade en speciell status. Då var kvinnorna och mannen som begravdes på Brytilsholmen lämpliga objekt.

Dna-forskaren Loey Alrawi hur undersökt skelett som begravts i båtar från Västmanland, Södermanland och Uppland i det så kallade ATLAS-projektet. De skelett som undersöktes var Tuna i Alsike i Uppland Grav XIV, Grav 2, Grav XIII och ANL XI, Sala hytta i Västmanland A1, A2, A3, A4 och Årby i Turinge i Södermanland A8 II, A18 F3, A71 F66 .

Dessvärre är att forskaren inte fick fram förhistoriskt dna förutom från kvinnan i grav A2 vid Sala hytta. Hon bar på mtDNA haplogrupp J1c3b, som visade att hon var rakt nedstigande led på hennes mammas sida med jordbrukare från stenåldern, inte från jägarfolket. Det är ju vad man kan förvänta sig. MtDNA haplogrupp J1c3b är vanligt från Estland till Island.

Undersökningen av kvinnan från båtgrav 2 från Sala var lyckat. Det finns material för att kunna bestämma färgen på ögon och hår.

Förhoppningar att dna skulle lösa alla frågor om båtgravsfolket i Mälardalen grusades. Utan tolkningar om de vilka de var kommer till stor del bli tolkade av det arkeologiska materialet, plus om forskarna kan få ut olika isotopanalyser av de skelett och tänder som är tillräckligt bra bevarade.

Alrawi, Loey 2017 DNA Analysis on a Viking-age boat grave from Sala hytta Västmanland, grave A2Stockholms universitet, Humanistiska fakulteten, Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Arkeologiska forskningslaboratoriet.

http://su.diva-portal.org/smash/get/diva2:1118090/FULLTEXT01.pdf

Almgren, Oscar 1907. Vikingatidsgrafvar i Sagån vid Sala. Fornvännen.
http://samla.raa.se/xmlui/handle/raa/545

 

Det här inlägget postades i Arkeologi & Historia, Västmanland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s