Efterlysningar av Jouni Tervalampi

Kontakta Jouni Tervalampi karelen1922@gmail.com

Jouni Tervalampi Senaste nytt

https://tervalampi.wordpress.com/2014/03/26/jouni-tervalampi-nyheter/

Chapelhytta eller Lappahytta i NORBERG 1571?

En uppgift som historikern Peter Ericson letat fram fanns att fanns en gård som hette ”Lappa Hytta” eller står det ”Capelhytta” i Norbergs socken i Västmanland vid Älvsborgs lösen 1571. Det står ”Erich…”

Om det någon ser vad det står får ni gärna mejla mig. tervalampi@mail.com

https://www.facebook.com/Samernas-historia-i-Dalarna-med-omnejd-1806925046252059/

Efterlysningar av Jouni Tervalampi

Är det någon som känner till vad bödlarna i Närke kring 1650 och i Jämtland/Västernorrlands på 1660-talet hette?

LAPPNAMN I DOMBÖCKER

Nu har de olika släktforskarföretag börjat skannat i domböcker. Finner du någon lapp (same) i någon dombok i Gävleborg län, Värmland, Uppland, Dalarna, Västmanland, Närke och söderut av ren tillfällighet får du gärna tipsa och mejla mig.

 

SVERIGES ÄLDSTA MÅLNING AV EN SKIDÅKARE

I Österunda kyrka i västra Uppland ska Sveriges äldsta målade avbildning av en skidåkare. Är det någon som vet om den finns publicerad någon bok eller har en bild på målningen.

EFTERLYSNING: OM EN RENRISTNINGEN I MEDELPAD

200 meter väster om Gryttjom i Hässjö socken ligger en berghäll med ristningar (Hässjö 115), bland annat en 15,5 cm lång ren avbildad. Enligt Fornsök ska det finnas fler figurer under mossan. Är det någon som vet mer om dessa ristningar?

Foto på Domarringen och den liggande hönan från Ramsberg socken, Västmanland

Edvard Matz skriver i boken Ramsberg och miljöer i en Bergslagsocken (1989): ”En ‘domarring’ söder om Resta har av arkeologisk expertis förklarats var naturstenar som råkat hamna i en ring.”

Nu vet jag inte om ”domarringen” vid Resta är samma som Klampenborg.

I fornminnesregistret Ramsberg raä 261 är stenringen Klampenborg infört som Naturföreteelse med namn. Enligt fmr består ringen av 10-15 stycken stenar och ”I S delen av ringen är en större sten, 3 x 4 m stor och 1,5 meter hög uppallad på de andra stenarna.”

Plötsligt ringer varningssignalerna i örat. Det låter som en samisk helig plats med en sejte. Samiska anläggningar med slutna stenringar, ovala öppna stenringar eller hästskoformade anläggningar finns från Telemark och Hedmark i Norge och Dalarna i Sverige till Nordnorge, Kolahalvön och Karelen. De kan vara uppbyggda av olika stenmaterial, stensträngsliknande, platta och lagda som ett tegelliknande konstruktion, runda stenar. Den mest omskrivna ringformiga anläggningar är Altarliden i Lycksele socken i Lappland. Den är en stensträngsliknande femsidig anläggning . Vid platsen finns även en uppallad sten av typen liggande höna d.v.s. en större sten som ligger vilande på tre eller flera mindre stenar.

Stenringen med den uppallade stenen ligger på en moränås som bildar en udde i sjön Stora Djurlången, vilket stärker bilden att det ska kunna handla om en samisk kultplats. Samerna anlade gärna gravfält på sydgående uddar under järnåldern.

Jag förstår att man arkeologisk expertis inte ansåg den vara en domarring mitt en skogssbygd och på den tiden visste de heller inte till att det fanns ”lappar” -skogssamer – i Bergslagen och kunde tänka sig att det handlade om en samisk lämning.

Nu undrar jag om någon känner till andra böcker, tidningsartiklar där stenringen nämns eller har en teckning eller foto på stenringen och den uppallade stenen.

Platsen: http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?ShowSatellite=false&cx=1472946&cy=6643345&pointX=1472946&pointY=6643345&name=Ramsberg%20261:1&z=3

Raä fornsök http://www.fmis.raa.se/fmis/bilder/18/1885/2257/dokument/2257-0261-01-D.jpg

Det här inlägget postades i Tervalampi Efterlyser. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Efterlysningar av Jouni Tervalampi

  1. Anneli Sundström skriver:

    Hejsan! Skulle vilja veta om du gett ut en bok om samer i Dalarna?

    Mvh Anneli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s